Meer sporten en bewegen? Check deze tips

Als er één ding is dat we geleerd hebben van de pandemie dan is het wel dat de meesten van ons gezonder willen leven om zo toekomstige virussen en ziektes beter tegen te kunnen gaan. Bij een gezond leven hoort (meer) sport en beweging.

Merk je dat je het lastig vindt om zin te maken of motivatie te vinden om meer te gaan bewegen? Dan is dit artikel voor jou bedoeld, want hierin vertellen we je enkele tips om meer sport en beweging in je dagelijks leven te krijgen.

Doe iets wat je leuk vindt zoals 7 tegen 7 voetbal

Om meer te bewegen, moet je iets doen wat je écht leuk vindt. Dat scheelt al de helft in of je zin hebt of motivatie hebt om te gaan sporten. Het heeft geen zin om te gaan fitnessen terwijl je daar eigenlijk een bloedhekel aan hebt. Ga dus voor jezelf na waar je blij van wordt en welke sport bij je past. Voetballiefhebbers zullen bijvoorbeeld blij worden van 7 tegen 7 voetbal, een landelijke competitie waarbij je met een eigen samengestelde team (met bijvoorbeeld vrienden of collega’s) wedstrijden speelt tegen andere teams.

De locatie van de wedstrijd of competitie bepaal je zelf. 7 tegen 7 voetbal is namelijk door het hele land te spelen. Ook wanneer je geen team kunt verzamelen, kun je gewoon meedoen. Het is namelijk mogelijk om je aan te melden als individuele sporter. Je zit niet vast aan verplichtingen van een voetbalclub, zoals bardienst, maar je profiteert wel van een leuke sport en het leren kennen van nieuwe mensen. Door een sport uit te oefenen waar je blij van wordt, is de kans op motivatie en zin veel groter.

Sport samen met anderen voor meer motivatie

Wat ook kan helpen om vaker te sporten en te bewegen, is om dit samen met anderen te doen. Het grote voordeel van een sport zoals voetbal is dat je dit sowieso al doet met een team. Je teamleden vertrouwen erop dat je komt, dus je kunt ze niet zo makkelijk laten zitten. Wanneer je in je eentje sport, is het veel eenvoudiger om je work-out te cancelen wanneer je er geen zin in hebt.

Sporten met anderen zorgt dus net voor die stok achter de deur die je misschien nodig hebt. Daarbij is het ook nog eens veel gezelliger om samen te sporten en doet het je sociaal gezien ook nog eens goed. Een ander voordeel van samen sporten is dat je automatisch beter je best doet dan wanneer je alleen bent. Je wil immers niet onderdoen voor de ander waarmee je sport. Dat heeft weer positieve effecten op je eigen prestaties.

Alle vormen van beweging telt voor meer bewegen

Niet iedereen vindt een sport uitoefenen leuk. Misschien heb je al van alles geprobeerd, van voetbal tot fitness, maar zie je het gewoon niet zitten om iedere week meerdere keren te gaan sporten. Dat kan natuurlijk; niemand zal je dwingen om alsnog naar de sportschool of het voetbalveld te gaan. Wel moet je weten dat sporten en voldoende bewegen goed voor je lichaam en geest zijn. 

Ben je geen sporter dan is het ook prima om bezig te gaan met andere vormen van beweging. Zo helpt het al om iedere dag te wandelen of te fietsen of om elke keer de trap te nemen in plaats van de roltrap of de lift. Schoonmaken, tuinieren en lopend je boodschappen doen vallen eveneens onder beweging en even wandelen als pauze van werk? Yes please! Onthoud dat iedere vorm van beweging en dát elke dag uitvoeren ook al heel erg goed is.

Beloon jezelf voor je harde (sport)werk

Tot slot worden mensen van vroeger uit al graag positief beloond. Dat kun je ook voor jezelf instellen bij sporten en bewegen. Hoe je dat doet? Simpel: stel vooraf een paar duidelijke doelen samen voor jezelf. Heb je bijvoorbeeld tien keer een work-out gedaan bij de sportschool of ben je tien keer wezen voetballen met je team met vrienden tijdens 7 tegen 7 voetbal? Dan krijg je een beloning in de vorm van een cadeautje of een leuke activiteit.

Uit divers onderzoek blijkt namelijk dat je beter je best doet en vaker gaat sporten wanneer er een beloning tegenover staat. Wat betreft die beloning kan het van alles zijn: van een leuke shopsessie tot lekker uiteten. Of misschien word je wel heel blij van tickets voor een voetbalwedstrijd of een paar nieuwe schoenen voor je volgende voetbaltrainen en -wedstrijden voor 7 tegen 7 voetbal.

 

START HET SEIZOEN MET KORTING

Summer Sale

DIT VIND JE OOK VET

DEEL DIT ARTIKEL