Hardlopen en een knieblessure: wat te doen bij pijn aan je knie?

Hardlopen is hartstikke gezond, maar helaas kun je als hardloper wel een of zelfs meerdere blessures ontwikkelen. Eén van de meest voorkomende blessures onder hardlopers, is de knieblessure. Heb je een knieblessure, dan voel je pijn tijdens het lopen. Aan de voorzijde van de knie, maar eventueel ook aan de zijkant van je knie. Heb jij hier op dit moment last van? Dan is het belangrijk om goed om te gaan met je blessure. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Bekijk ook de blog “Rugpijn bij hardlopen” op Bracefox.nl

Stop direct met je looptraining

Als je last krijgt van je knie, wil dit niet direct zeggen dat je een knieblessure hebt. Voel je echter steeds vaker pijn in je knie tijdens het lopen, dan is de kans op een knieblessure wel groot. In dit geval raden wij je aan je looptraining direct te stoppen of in ieder geval flink te minderen. Blijf je op hetzelfde niveau lopen, dan is de kans groot dat de blessure erger wordt. In dit geval lig je er niet voor korte tijd, maar voor zeer lange tijd uit. Zoek dus eerst goed uit waar je blessure vandaan komt. Misschien heb je wel niet de juiste hardloopschoenen, of schort er iets aan je looptechniek. Hardlopen combineren met krachttraining maakt je lichaam ook sterker. Dit geldt zeker voor core-oefeningen.

Blijf op een andere manier in beweging

Dat je moet stoppen met je looptraining, betekent niet dat je helemaal niet meer moet bewegen. Sterker nog, het is erg belangrijk lekker in beweging te blijven, want zo herstelt die vervelende blessure veel sneller. Wel is het beter om op een andere manier te bewegen, waarbij je je knie minder belast. Je kunt bijvoorbeeld gaan zwemmen of iedere dag een stukje fietsen. Zo blijf je wel in beweging, maar dan wel zonder je knie te overbelasten.

Koel je knie

Je kunt de klachten van je blessure verminderen en zelfs laten verdwijnen door je knie goed te koelen. Doe dit drie tot vier uur per dag, tien tot vijftien minuten per keer. Let op: leg het ijs nooit direct op je knie, maar doe hier altijd een doek tussen. Leg je het ijs direct op je knie, dan kun je de huid namelijk beschadigen.

Rek je knie

Naast het koelen van je knie, is het ook erg goed om je knie te rekken. Dot doe je vier tot vijf keer per dag. Belast je knie niet te veel bij het rekken, maar doe het een beetje rustig aan. Belast je je knie te veel, dan kun je jouw vervelende klachten juist verergeren en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Test je voortgang tijdens een wandeling

Door regelmatig te wandelen, kun je goed testen hoe het met je knie gaat. Kun je weer pijnvrij wandelen? Dan kun je weer rustig starten met hardlopen. Als je nog pijn ervaart tijdens het wandelen, ben je nog niet klaar om jouw looptraining weer op te pakken.

Ook als je een tijdje pijnvrij bent is het, zeker als je geen specifieke trainingsdoelen hebt, sowieso wel verstandig om een tijdje door te gaan met wandelen in plaats van hardlopen.

Ga naar de fysiotherapeut

Hebben bovenstaande tips je niet geholpen jouw pijnklachten te verminderen? Ga dan naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan jouw blessure niet alleen onderzoeken, maar kan je bovendien enkele oefeningen leren. Deze oefeningen helpen je knie sterker te worden, zodat je op de korte termijn weer lekker kunt rennen. Ook kan de fysiotherapeut je tips geven om een eventuele volgende blessure te voorkomen. Handig, want met deze tips kun je lekker pijnvrij blijven rennen.

Bekijk voor inspanningen en oefeningen ook: www.vivelevelo.nl

START HET SEIZOEN MET KORTING

Summer Sale

DIT VIND JE OOK VET

DEEL DIT ARTIKEL