Nationaal Kunstgras Onderzoek: Dit vinden 1124 voetballers van Kunstgras

Sinds de uitzending van Zembla in oktober van vorig jaar is de voetbalwereld in rep en roer. Voetballen op kunstgras met rubberkorrels zou namelijk kunnen leiden tot kanker. Schokkend gezien Nederland ruim 2000 kunstgrasvelden telt!

kunstgrasvelden nederland

De opmars van Kunstgras..Bron: Voetbal Rotterdam

We waren het alweer bijna vergeten; maar door een nieuw onderzoek van de VU blijkt het tóch niet helemaal lekker te gaan, voetballen & kunstgras..WEG met die DOOFPOT.

Wij namen de proef op de som en vroegen voetballend Nederland naar hun ervaringen met kunstgrasvelden, hun mening over dit schokkende nieuws én stelde ze de onvermijdelijke vraag: “Waar speel je liever op? Kunstgras of normaal gras?” FootballMag. initieerde een onderzoek onder ruim 1100 voetballers.

Dit leverde interessante antwoorden en inzichten op.

Lees snel verder!

pionnen

Kunstgras of normaal gras?

Waar zou Nederland voor kiezen? Ruim 63% van de respondenten geeft aan liever op normaal gras te voetballen. 23% heeft een voorkeur voor het spelen op kunstgras. De overige 14% kan niet kiezen.

Voetballend Nederland is dus enorm verdeeld. Wij zetten de diverse argumenten op een rijtje:

Continuïteit

Veel gehoorde geluiden onder voorstanders van kunstgras is het argument de continuïteit die de velden bieden. Zo kan er bijna altijd gespeeld worden op het kunstgras en worden er geen wedstrijden afgelast.

Niveau

Tegenstanders zijn bang dat door het spelen op kunstgras het algehele niveau van het Nederlands voetbal omlaag gaat. Voetbal hoort immers gespeeld te worden op écht gras, zo luidt het.

Last van de gewrichten door Kunstgras

Veel voetballers hekelen het kunstgras door de slechte demping. Dit leidt onder andere tot knieproblemen en geeft last aan de enkels. Een enkeling van de respondenten geeft aan dat zij zichzelf genoodzaakt zagen te stoppen met voetballen. Doodzonde. Het kunstgras zorgde er bij diverse spelers voor dat zij minder plezier hadden in het spelletje.

Schaaf- en brandwonden – Pijnlijk!

Opvallend Is het feit dat 82% van de respondenten zich heeft geblesseerd op het kunstgras in de vorm van schaaf- en brandwonden. Deze blessures zijn vaak het gevolg van een droge mat. Met namen verdedigers geven aan liever niet op kunstgras te spelen, een sliding zit daar immers wat vaker in het takenpakket.

“Iedere keer als ik op kunstgras speel, heb ik brandwonden.”

Een andere respondent geeft aan: “Draag gewoon een slidingbroekje, dan is er niets aan de hand.”

Voetballers bang van kunstgras

Bijna 20% van de respondenten geeft aan geen lekker gevoel over te houden aan het nieuws omtrent de kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels. Zij geven aan dat dit nieuws ze bang maakt.

Achtergrondinformatie:

Oktober 2016 – Zembla

“De rubberkorrels bevatten zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn. Toch stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2006 dat van sporten op deze kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s zijn te verwachten.”

In de weken na deze uitzending trokken diverse clubs hun eigen conclusie. Kunstgras is discutabel en gevaarlijk voor de volksgezondheid, zo nam onder andere Ajax het voortouw en liet het zijn kunstgrasvelden verwijderen op de jeugdaccommodatie De Toekomst. Ook amateurverenigingen willen uitgebreider onderzoek afwachten en stellen een verbod in om de kunstgrasvelden te betreden.

20 december 2016 – RIVM: “Voetballen op kunstgras veilig.”

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat geen risico vormen voor de volksgezondheid.

Ondanks de gepubliceerde cijfers blijven clubs huiverig en worden er nog niet bij alle verenigingen knopen doorgehakt. Voorlopig worden de wedstrijden na de winterstop afgewerkt op normaal gras én ook bij uitwedstrijden zullen diverse teams niet op komen draven indien zij op een kunstgrasveld moeten aantreden.

15 februari 2017: Nieuw onderzoek- mogelijk toch gevaarlijke stoffen in kunstgraskorrels.

Wie zijn onze respondenten?

Wij schotelden ruim 1100 voetballers, verdeeld over heel Nederland, 10 korte vragen voor. Met dank aan de grote Facebook pagina van de Coach, wisten wij enorm veel voetballiefhebbers in korte tijd te bereiken.

Cijfers in beeld:

  • 85% van de respondenten is anno 2017 lid van een voetbalvereniging.
  • 99,3% geeft aan op kunstgras te spelen, of gespeeld te hebben.
  • 70% van de respondenten voetbalt bij een club met één of meerdere kunstgrasvelden.
  • Bijna 20% van de respondenten is bang om op kunstgras te spelen na het baanbrekende onderzoek van Zembla.
  • 80% van de respondenten heeft schaaf- en of brandwonden te hebben opgelopen door het spelen op kunstgras.

Wat is jouw mening? Afschaffen en niet zeuren maar Spelen. Laat het weten in een comment hieronder!

Ben jij tegen tegen Kunstgras? Teken de petitie

START HET SEIZOEN MET KORTING

Summer Sale

DIT VIND JE OOK VET

DEEL DIT ARTIKEL