Sportveldverlichting bij clubs: wat komt hier allemaal bij kijken?

 

Binnen sportverenigingen zijn er tal van zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Allereerst natuurlijk de velden waar op moet worden gespeeld. Maar ook zaken als een kantine, een tribune of bijvoorbeeld het bij elkaar zoeken van vrijwilligers zijn dingen waar altijd rekening mee moet worden gehouden. In dit artikel gaan we dieper in op een ander onderdeel binnen een sportvereniging: de sportveldverlichting. Zeker in de donkere perioden van het jaar is het zaak dat velden te allen tijde kunnen worden gebruikt. En inderdaad, hiervoor is de juiste verlichting voor sportvelden nodig. Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is sportveldverlichting precies?

Noem een willekeurige Nederlandse amateurclub en je kan de klok erop gelijk zetten dat hier ’s avonds gebruik wordt gemaakt van het complex. Waar het in de zomer tot 22.30 uur licht is, wordt het in de winter al voor 18.00 uur donker. Om mensen toch te kunnen laten sporten dienen de sportvelden goed verlicht te zijn. Sporten in het donker is nu eenmaal een stuk lastiger en daarbij direct ook onveilig. Helaas is het overdag sporten voor veel mensen onmogelijk in verband met school en werk. Hierdoor is de sportveldverlichting noodzakelijk voor elke club of vereniging.

 

Sportveldverlichting zie je meestal terug in de vorm van vier lichtmasten in elke hoek van het veld. Deze lichtmasten zijn erg hoog en voorzien van meerdere lampen. Uiteraard kun je hier veel verschillende keuzes in maken. Je wilt natuurlijk wel dat het gehele veld goed verlicht is en dat de keeper straks niet de enige is die geen hand voor ogen ziet. 

Hoe gaat sportveldverlichting in zijn werk?

Zoals gezegd bestaan de lichtmasten rondom sportvelden voor een groot deel uit meerdere lampen. Deze lampen op de lichtmast worden ook wel armaturen genoemd. Het verschilt per sport hoeveel armaturen er ongeveer nodig zijn voor een speelveld. Dit is afhankelijk van de grootte van een veld. Je begrijpt daarbij dat er meer armaturen nodig zijn voor een veld voor voetbal dan bijvoorbeeld een tennisveld.

De meeste lichtmasten bestaan uit armaturen van 2000 Watt. Deze kunnen echter worden veranderd naar andere hoeveelheden als bijvoorbeeld 1500 Watt, waarbij de armaturen individueel kunnen worden afgesteld. Het hangt er maar net vanaf welke wensen een bepaalde vereniging of club precies heeft. Goed om te weten is dat hier volledig op kan worden ingespeeld, waardoor er verschillende gradaties zijn wat betreft de aanschafkosten.

Duurzame sportveldverlichting

Net als talloze andere zaken op de wereld kan er ook bij sportveldverlichting rekening worden gehouden met het milieu. Om de duurzaamheid te verhogen beschikken sommige soorten verlichting van bijvoorbeeld LED armaturen over een dimfunctie. Door middel van verschillende applicaties kun je de lichtmasten eenvoudig besturen en eventueel minder fel zetten. Dit scheelt energiegebruik. En dat is uiteraard goed voor het milieu.

 

Verder kan je via deze applicaties verschillende programma’s instellen. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat een lichtmast om 21.00 uur ’s avonds een stuk scherper moet zijn dan wanneer de zon net onder aan het gaan is. Tot slot kun je via de app ook instellingen invoeren, zoals wanneer de lichtmasten helemaal uit moeten gaan. Zo verspil je geen onnodige energie en schijnt het licht alleen als het echt nodig is. 

PSV is de eerste voetbalclub met LED verlichting

 

Ongeveer 7 jaar geleden was PSV de eerste Nederlandse professionele voetbalclub die gebruik ging maken van LED verlichting. Dit was op zich geen verrassing, aangezien Philips op dat moment nog de hoofdsponsor was van de Eindhovenaren. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk voldeed de LED verlichting aan de strenge regels en eisen van alle internationale tv-zenders en bonden. 

 

Een gave toevoeging van deze LED verlichting was het feit dat je bepaalde delen van het veld uit kon lichten. Zeker omdat sportstadions als het Philips Stadion ook nog wel eens voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals de concerten van Guus Meeuwis, was dit een zeer aangename toevoeging.

De lichtshows bij Ajax

 

De gemiddelde voetballiefhebber die voor Ajax is heeft ongetwijfeld wel eens de lichtshows in de Johan Cruijff Arena gezien. Door middel van allerlei gave effecten werd een indrukwekkende show uitgevoerd voorafgaand aan belangrijke wedstrijden. Dit is natuurlijk niet iets dat je bij elke club zomaar kunt doen, toch is het een aangename toevoeging aan een stadion van grote clubs als PSV en Ajax. Ook deze clubs werken op deze manier mee aan een beter milieu. Wat dat betreft geven ze het goede voorbeeld aan andere clubs en verenigingen in heel Nederland. 

START HET SEIZOEN MET KORTING

Summer Sale

DIT VIND JE OOK VET

DEEL DIT ARTIKEL