Beter dan ooit: Adidas Predator

De voetbalwereld werd in 1994 wakker geschud door een opmerkelijke vernieuwing uit de koker van het Duitse Adidas. Opeens was daar een voetbalschoen met schubben. Rubberen strepen op het boven

werk, gemaakt om meer kracht, effect en controle over de bal te hebben. Daarvoor had nog geen merk het aangedurfd om met zo’n opmerkelijke en opvallende functionaliteit een voetbalschoen te verrijken. De iconische Adidas Predator was geboren.

Als een ware revolutie maakt de Predator toen direct naam. Het ontwerp had iets futuristisch en de combinatie van de rode strepen en de witte driestreep zorgden ervoor dat die eerste versie nu, in 2018, als legende wordt gezien. Snel daarna volgde de tweede uitgave van de schoen; in 1995. Die schoen had met een langere lip, of beter gezegd een tong, een onderdeel dat voor een groot deel over de veters viel. Rood, wit en zwart waren ook voor die uitgave bepalend.

Later dat decennium volgde onder meer een speciale uitgave met de naam Adidas Predator Mania. David Beckham was de bekendste voetballer die op deze schoen zijn wedstrijden speelde. Hij bewees met zijn spel het vakmanschap van het model: zijn traptechniek en de Predator Mania vormden een combinatie die garant stonden voor heel veel goals. Vooral doelpunten die voortkwamen uit zijn sublieme traptechniek. De kracht van de schoen.

132150170_d23e1ab0f5_o

Terugkijkend op die periode is de conclusie dat de Predators uit die tijd zeldzaam waren. Adidas gebruikte haar, bijna sobere, basis van de voetbalschoen voor de constructie van het model. Daar bovenop dus die rubberen uitstekels. Of beter gezegd: schubben. Samen met het soepele leer en de mooie details in de afwerking (zoals Adidas als merknaam afgebeeld op de lip) leverde dit een juweel van een voetbalschoen op. De uitgaven kwamen in zowel een schoen met vaste noppen en een met schroefbare noppen.

Een andere vedette die naam maakte op de Predator? Zinedine Zidane. Op de primeur van de schoen, uitgegeven in aanloop naar dat toernooi, schitterde de Franse spelverdeler zijn land naar de eerste wereldtitel. In eigen land nog wel. Gedurende bijna zijn gehele loopbaan is Zidane trouw gebleven aan de schoen. Zijn spel stond synoniem voor zuivere passing, technisch surplus, snelle spelverplaatsing en perfecte aannames.

Het icoon Predator verdween ook even van het toneel. Vanaf het laatste deel van het vorige decennium begon de Predator uit de gratie te raken. Tot 2017: Adidas kwam terug met een remake van de schoen en daarvan zijn ze inmiddels toe aan het tweede model.

Nog steeds is de Predator voetbalschoen heel goed geschikt voor spelers met de beste balcontrole. Functionaliteiten in deze schoen staan in het teken van de voet tot gemak brengen. Het mesh-bovenwerk imiteert de hiel en dit zorgt voor een natuurlijk vorm voor dat gedeelte van de voet. De sokachtige schoen is stretchy en beweegt met de voet mee als de actie daarom vraagt.

Paul Pogba, Ivan Rakitić en Delle Alli zijn in dit tijdperk de mannen die deze schoen dragen, prediken en inzetten om beter te worden. Wanneer volg jij?

 

START HET SEIZOEN MET KORTING

Summer Sale

DIT VIND JE OOK VET

DEEL DIT ARTIKEL