Wat te doen tegen zweetvoeten na het sporten?

Waarom de één meer last heeft van zweetvoeten dan de ander is niet helemaal duidelijk. Zweetvoeten kunnen namelijk allerlei oorzaken hebben; vervelend is het in ieder geval vaak wel.

Merk je dat je voeten gaan stinken na het sporten? In dit artikel lees je meer over wat te doen tegen zweetvoeten na het sporten, zodat je gerust je schoenen uit kunt trekken na een wedstrijd of training

Zorg voor goede hygiëne van je voeten

Als eerst is het belangrijk om te weten dat een goede hygiëne van je voeten van groot belang is. De basis van zweetvoeten ligt namelijk bij het transpireren en bacterievorming van je voeten. De een heeft meer zweetproductie dan de ander waardoor de een dus meer kans heeft op zweetvoeten dan iemand anders. 


Daarom is het belangrijk om je voeten iedere dag te wassen zodat bacteriën geen kans krijgen. Wanneer je van jezelf weet dat je snel zweet, kan het dus geen kwaad om iedere ochtend en avond je voeten te wassen. Heb je dus net een sportwedstrijd of voetbalwedstrijd gehad dan is het zaak om je voeten direct te wassen zodat je het zweet en de bacteriën weg kunt spoelen.

gebruik een middel tegen zweetvoeten

Er zijn inmiddels verschillende middeltjes op de markt om zweetvoeten tegen te gaan of te verhelpen. Je moet weten dat dergelijke producten vaak alleen helpen op voeten die al schoon zijn. Schaf dus een goed middel tegen zweetvoeten aan en gebruik dit middel pas nadat je je voeten hebt gewassen en afgedroogd.

 

Pas het middel toe op je voetzolen en tussen je tenen en laat het goed inwerken. Dit soort spray zorgt ervoor dat je voeten droog blijven waardoor je voeten niet interessant genoeg zijn voor bacteriën om zich er te nestelen. Naast voetspray bestaat er een speciaal middel tegen zweetvoeten om in je schoenen te gebruiken zodat je voeten ook daarin droog blijven.

Draag altijd schone sportsokken voor je training

Wat ook helpt om zweetvoeten na het sporten tegen te gaan, is het dragen van schone sportsokken. Hoe aantrekkelijk het ook is om sokken die nog redelijk schoon lijken na het sporten van de vorige keer nog eens te dragen; doe dit zeker niet. De kans is namelijk groot dat er bacteriën in die sokken zitten en dat er al een geurtje aan hangt.

 

Besluit je toch om de sokken nog eens te dragen dan is het zeer aannemelijk dat je last krijgt van zweetvoeten na het sporten. Let hierbij ook op het materiaal van de sokken die je draagt tijdens het sporten. Zo zijn sokken van bamboe of deels van wol heel goed om zweetvoeten tegen te gaan, omdat ze snel drogen. Daardoor zijn je voeten ook sneller droog tijdens het sporten.

Regelmatig een voetbad voor je voeten

Net als het schoonmaken van je voeten vinden je voeten het heel fijn om af en toe een voetenbad te krijgen. Misschien heb je dat nog nooit gedaan en vraag je je af of het iets voor je is, maar wanneer je van je zweetvoeten na het sporten af wilt komen is het in ieder geval het proberen waard. Er zijn allerlei voetenbadjes tegen zweetvoeten die je gemakkelijk zelf samen kunt stellen.

 

Verzamel bijvoorbeeld vier zakjes zwarte thee en leg deze in heet water. Week je voeten voor 20 minuten in dit mengsel en je voeten zullen minder ruiken. Zwarte thee zorgt er namelijk voor dat de groei van bacteriën wordt geremd waardoor de kans op zweetvoeten kleiner is. Wat ook kan helpen, is een badje met mondwater of azijn

Verwijder overtollig eelt tegen zweetvoeten

Tot slot is het goed om te weten dat mensen met veel eelt op de voeten vaak meer last hebben van zweetvoeten dan mensen met weinig eelt. Een beetje eelt is natuurlijk niet erg, omdat dat je voeten beschermt tijdens een work-out. Heb je echter last van veel eelt dan is het zeker aan te raden om dit weg te halen. Eelt neemt namelijk veel vocht op bij zweetvoeten.


Heb je last van vochtige voeten dan is de kans op bacteriën en nare geuren weer veel groter. Haal daarom overtollig eelt weg om zo zweetvoeten te voorkomen. Al met al is het dus het beste om je voeten goed te verzorgen, elke dag schone sokken te dragen, regelmatig je voeten een voetenbad te geven en om een middel tegen zweetvoeten aan te schaffen om zweetvoeten na het sporten te voorkomen.

START HET SEIZOEN MET KORTING

Summer Sale

DIT VIND JE OOK VET

DEEL DIT ARTIKEL